Over Patrick Jansen

Patrick heeft bosbouw gestudeerd op HBO en universitair niveau en is sinds 1993 werkzaam in de bossector. Hij heeft bijna 20 jaar, waarvan ruim 13 jaar als directeur, gewerkt bij Stichting Probos (probos.nl), een kennis- en innovatiecentrum voor duurzaam bosbeheer en duurzame bosketens. In juni 2016 is hij hier vertrokken en zijn eigen adviesbureau op het gebied van duurzaam bosbeheer opgericht onder de naam Bosmeester. In 2009 heeft hij Tracks & Trails opgericht, waarin hij zich toelegt op het ontwerp en de bouw van duurzame mountainbikeroutes en bikeparks.

Na twaalf jaar aan triathlon te hebben gedaan in de subtop van Nederland, is hij in 1997 gestart met het rijden van mountainbike wedstrijden. Sindsdien heeft hij tien keer op het podium gestaan van het Nederlandse kampioenschap bij de sportklasse, masters 1 en masters 2. Hij is zesvoudig Nederland kampioen masters 1 en 2, waarvan de laatste keer in 2020. Ook is hij twee keer Benelux kampioen geweest. In 2013 werd hij wereldkampioen mountainbike bij de masters 45-49 in Pietermaritzbrug (Zuid-Afrika) en in 2023 wereldkampioen bij de cross duathlon 55+ op Ibizia.

Hij heeft ook de eindklassementen gewonnen bij de masters in de Pisgah Stage Race, BC Bike Race (40+ en 50+) en Trans-Sylvania Epic Mountain Bike Race. Hij heeft overal op de wereld mountainbikeroutes, wedstrijden en marathons gereden en daarbij talloze professionele routebouwers ontmoet.

Door zijn beroep als breed georiënteerde bosbouwer en zijn ervaring als mountainbiker spreekt hij de ’taal’ van zowel mountainbikers als terreineigenaren en is daardoor de ideale intermediair bij het uitwerken van een tracé. Hij heeft veel kennis en ervaring opgebouwd over de relatie mountainbiken-natuurbeheer en de aanleg van duurzame mountainbikeroutes.

Patrick deed zelf onderzoek naar de ecologische en sociale effecten van mountainbikers en de wensen en eisen van mountainbikers ten aanzien van mountainbikeroutes. Hij initieerde een onderzoek naar de effecten van mountainbikeroutes op broedvogels en een studentenonderzoek naar de effecten van recreatie op fauna, waarvoor hij meer dan 200 wetenschappelijke studies verzamelde en bestudeerde. Door zijn wetenschappelijke nieuwsgierigheid houdt hij zich constant op de hoogte van nieuwe studies en relevante statistieken. Hierbij gebruikt hij onder andere zijn wereldwijde contacten van de talloze Europese en mondiale congressen die hij volgde over de effecten van mountainbiken. Bij Stichting Probos ontwikkelde hij het natuurzorgsysteem ‘S(up)port for Nature’ (supportfornature.nl). Hij ontwikkelde samen met de NTFU de standaardbebording en een classificatiesysteem voor mountainbikeroutes.